The Eagle chick left the nest after 80 days – NORWEGIAN TEXT

NORWEGIAN FOLLOWERS

Under ett døgn etter at han tok sine første vingetak opp til ei grein høyere opp i reirtreet, forlot Solo redet. Det skjedde onsdag 12. juli klokken 07.47.

Se video øverst i artikkelen!

I ukene fremover vil Solo nå øver på å bli en bedre flyger, og det vil ta litt tid før han er flink nok til å fly helt opp igjen til reiret.

– Han vil holde seg helt i nærheten, men han kommer til å sitte mye på bakken. Så utvider han området litt og litt, men Solo vil fortsatt holde seg innenfor foreldrenes territorium i flere måneder framover, sier biolog og havørnekspert Espen Lie Dahl til forskning.no.

Følg med på havørnreiret for å se når Solo kommer tilbake.

Tilbake i reiret

Fjorårets unge, Storm, var først tilbake i reiret 20 dager etter hun forlot redet den 25. juli. Storm var etter all sannsynlighet en hunn og brukte derfor lenger tid på å bli flyvedyktig enn havørnhannen Solo. Storm forlot redet 88 dager gammel.

Se video:Her er Storm tilbake i reiret for første gang

Solo har nå bevist at han er flyvedyktig og han er vokst til å bli en stor og flott havørnunge på hele fem kilo og med to meter vingespenn, men han er fortsatt avhengig av foreldrene, Baron Blå og Baronesse Barfot, en stund til.

– De vil mate ham der han er, sier Lie Dahl.

Se også:To måneder på to minutter: Se Solos forvandling

Flyr nordover

Først etter vinteren, når foreldrene mest sannsynlig er i full gang med ny hekkesesong, innser Solo at han må klare seg alene og finner andre havørnunger på Smøla.

Sammen flyr de fleste unge Smøla-havørner til Nord-Norge, til Lofoten og nordover, neste sommer. Ved hjelp av GPS-sendere har nemlig forskere ved Norsk institutt for naturfoskning (NINA) dokumentert at havørnungene på Smøla liker å ta seg en flytur nordover om sommeren, men at de returnerer til Smøla når høsten kommer. Så gjentar de reisen igjen neste sommer.

Det er en gåte for forskerne hvorfor de unge Smøla-havørnene drar nordover, men seniorforsker i NINA, Torgeir Nygård, tror det er genetisk, og at årsaken er å finne i de rike fiskeforekomstene rundt Lofoten og nordover.

Men før han kommer så langt vil det lokale teamet på Smøla, med prosjektleder Svein Junge i spisse, dra ut med båt for å lete etter Solo slik de gjorde da Storm forlot redet i fjor.

– Vi skal ta en tur utover og se etter han om noen dager. Han holder seg i nærheten av reiret en god stund framover, sier Junge.